AdSysCo Relatiedag 2021 - adsysco.nl
AdSysCo Relatiedag 2021

16 april 2021

Tijdens de online Relatiedag van AdSysCo hebben we de huidige grenzen tussen welzijn en zorg zijn verkend.

Op 13 april 2021 vond de online relatiedag van AdSysCo plaats. Met ruim 120 bezoekers en vijf gasten verkende dagvoorzitter Piet-Hein Peeters de huidige grenzen tussen welzijn en zorg. Op dit thema wordt al geruime tijd gekauwd en in de praktijk zien we dat die grenzen steeds verder open gaan. Initiatieven als Welzijn op Recept en Positieve Gezondheid zijn daar zeker debet aan. Bij deze initiatieven wordt het sociaal werk nadrukkelijk ingezet als recept voor een gezonder leven.

Digitaal welzijn

In de paradigmashift van “ziektestelsel” naar “gezondheidstelsel” wordt het belang van welzijn steeds groter, aldus Angelique Schuitemakers van Institute for Positive Health. Dit leidt tot een grotere vraag naar welzijnsdiensten zonder dat de beschikbare middelen toenemen. Welzijnsorganisaties zullen dus vanuit bestaande middelen en mogelijkheden op zoek moeten gaan naar nieuwe werkwijzen en effectiviteitsverbeteringen. Met die vraag zijn zeven welzijnsorganisaties aan de slag gegaan. Zij noemen zich momenteel de BEB-groep wat staat voor Blended dienstverlening, Effectmeting en Benchmarking. Jan Hoefsloot, projectleider van BEB, betoogt dat de nieuwe werkwijze en verbeterde effectiviteit “pure noodzaak” is om de boot niet te missen. Hij roept op de BEB-groep uit te breiden zodat de resultaten die BEB behaalt sneller gedeeld kunnen worden in de sector.

Eén van de digitale instrumenten die ingezet kunnen worden is de Effectenmonitor, een set apps die mensen helpt om op verschillende thema’s meer en beter zelf in regie te zijn en de meerwaarde van welzijn tastbaar maakt. Eelco de Winter, initiatiefnemer van de Effectenmonitor, onderschrijft het belang dat BEB nastreeft, maar benadrukt ook dat het digitale instrument niet de sociaal werker aan de kant zet. Integendeel zelfs, want het gebruik van bijvoorbeeld digitale zelftests kan ertoe leiden dat een gesprek met welzijn wordt gewenst. De welzijnsprofessionals zelf kunnen in hun werk de digitale mogelijkheden ook inzetten.

Met blended dienstverlening wordt dus een afgewogen mix van offline en online bedoeld. Sjef van der Klein, sociaal werker bij ContourdeTwern, is blij met de mogelijkheden die het digitale tijdperk biedt en benadrukt dat de sociaal werker niet kan achterblijven in deze ontwikkeling. Maar we moeten ons altijd zich de vraag blijven stellen op welk moment het gebruik van digitale middelen effectief is. 

Welzijn Waard

Daarmee wordt de digitalisering in de welzijnssector een steeds ingrijpender onderwerp. Dat is de reden van AdSysCo om te starten met een fictieve digitale kopie van een welzijnsorganisatie anno 2021, Welzijn Waard genaamd. “Met Welzijn Waard gaan we in de komende tijd allerlei mogelijkheden die de digitalisering biedt aan het welzijn van mensen concreet laten zien” aldus Piet de Groot. 

Livestream Relatiedag

Het online programma is opgenomen en volledig terug te zien op het YouTube-kanaal van AdSysCo. Laat je meenemen in de digitaliserende welzijnswereld en verken de grenzen tussen welzijn en zorg in deze livestream!