“Positieve Gezondheid is een aanwinst voor mijn werk” - adsysco.nl
“Positieve Gezondheid is een aanwinst voor mijn werk”

6 mei 2021

Tijdens de online Relatiedag van AdSysCo hebben we de huidige grenzen tussen welzijn en zorg zijn verkend.

“Positieve Gezondheid is een inspiratiebron voor mijn werk”

Zo luidde de stelling waarop tijdens de AdSysCo-relatiedag op 13 april gestemd kon worden. Positieve Gezondheid geeft het sociaal domein in het algemeen en de sociaal werker in het bijzonder een belangrijke rol in de paradigmashift van het huidige “ziektestelsel” naar een echt “gezondheidsstelsel”, aldus Angelique Schuitemaker, directeur van Institute for Positive Health. Gezondheid begint immers niet bij de dokter maar bij de mens die goed in z’n energie zit. Het gaat over zingeving en zinvolheid, essentiële ingrediënten voor gezondheid én thema’s waarop welzijn goed acteert. De praktijk kent veel voorbeelden, zo vervolgt Schuitemaker, dat sociaal werkers de gezondheidsbeleving van mensen positief kunnen ondersteunen. Het sociaal domein hoeft zich hierin niet bescheiden op te stellen.

Wordt Positieve Gezondheid toegepast?

Tweederde van het publiek gaf te kennen dat Positieve Gezondheid een inspiratiebron is; een standpunt dat beaamt werd door gastspreker Sjef van der Klein, sociaal werker van het jaar 2018, die aangaf dat Positieve Gezondheid een aanwinst is voor zijn werk. Echter, eenderde van het publiek vindt van zichzelf dat ze nog te weinig doet met dit concept. Wordt dit concept bij jullie al toegepast?

Livestream Relatiedag

Het gesprek met Angelique Schuitemakers en Sjef van der Klein over Positieve Gezondheid is terug te zien in twee delen op het YouTube-kanaal van AdSysCo. Deel één gaat over de verbindingen tussen zorg en welzijn en de resultaten die al zichtbaar zijn, deel twee over de aandachtspunten in de verbinding tussen zorg en welzijn. Laat je deze livestreams meenemen in een boeiend gesprek over de grenzen tussen welzijn en zorg en lees meer op over de relatiedag op de website van AdSysCo.