Software voor de zorg en welzijn

VR-game ReAction tegen messentrekkerij officieel gelanceerd

Vandaag is ReAction officieel gelanceerd. Een virtual reality game, ontwikkeld door MEE & de Wering, om het steekgeweld onder jongeren tegen te gaan. ReAction is ontwikkeld met, door en voor jongeren, in hun taal en hun cultuur.

Steekgeweld onder jongeren neemt schrikbarend toe

In oktober 2021 berichtte de NOS al uitvoerig over steekincidenten op verschillende plekken in het land. Een wapeninleveractie leverde toen ruim 3300 wapens op. Het probleem van messentrekkerij onder jongeren is er helaas niet beter op geworden. Een veertienjarige jongere met een mes is geen uitzondering meer. De laatste week is er haast dagelijks een incident gemeld waarbij jongeren betrokken zijn, ook met dodelijke gevolgen, in steden én in dorpen. De directe gevolgen van een steekincident zijn al verschrikkelijk, de indirecte gevolgen voor slachtoffers, aanverwanten en dader(s) zijn dat ook, nog afgezien van de financiële kosten die dit met zich meebrengt. Een brede landelijke aanpak is noodzakelijk en preventieve campagnes zijn daarvan een belangrijk onderdeel.

ReAction: een preventief instrument voor welzijn

Deze steekincidenten waren twee jaar geleden voor de welzijnsorganisatie MEE & de Wering aanleiding om dit probleem preventief aan te pakken. In de Kop van Noord-Holland waren net twee ernstige steekincidenten geweest, dus er moest wat gebeuren. Het feitelijke steekincident kan welzijn niet voorkomen. De kans daarop kan we wel verkleinen door jongeren bewust te maken dreigende situaties te voorkomen. Zo ontstond de VR-game ReAction, waarin jongeren kunnen ervaren dat messentrekkerij overal op de loer ligt en waarin ze leren hoe daarmee om te gaan. Door het spel te spelen en daarover met elkaar te spreken, worden jongeren zich bewust van deze problematiek en kunnen ze de enorme gevolgen daarvan inzien. Voor zichzelf én voor anderen. Om deze bewustwording te creëren is gekozen voor een middel dat dicht bij de dagelijkse beleving van jongeren staat: gaming.

ReAction lancering

ReAction: klaar voor de start

In december 2021 werd een prototype van ReAction gepresenteerd. Sindsdien zijn er fondsen bijeengebracht vanuit gemeenten, ministeries en welzijnsorganisaties om de definitieve versie te kunnen ontwikkelen. Deze is nu af en kan worden ingezet om jongeren bewust te maken van de messenproblematiek. Welzijn heeft in dit probleem een grote preventieve taak. AdSysCo is vanuit een grote betrokkenheid – het probleem raakt ons zeer –  vanaf het begin actief betrokken geweest bij dit project met sponsorgeld en ondersteuning in het vinden van fondsen. We ontmoeten bij welzijnsorganisaties veel sympathie voor ReAction en hopen dat deze methode overal in Nederland ingezet gaat worden.

ReAction
dé VR-game tegen steekgeweld

Benieuwd naar ReAction of wil je ReAction bij jouw organisatie inzetten? Meer informatie is hier te verkrijgen.

 

Welzijn op Recept