In oktober 2021 berichtte de NOS al uitvoerig over steekincidenten op verschillende plekken in het land. Een wapeninleveractie leverde toen ruim 3300 wapens op. Het probleem van messentrekkerij onder jongeren is er helaas niet beter op geworden. Een veertienjarige jongere met een mes is geen uitzondering meer. De laatste week is er haast dagelijks een incident gemeld waarbij jongeren betrokken zijn, ook met dodelijke gevolgen, in steden én in dorpen. De directe gevolgen van een steekincident zijn al verschrikkelijk, de indirecte gevolgen voor slachtoffers, aanverwanten en dader(s) zijn dat ook, nog afgezien van de financiële kosten die dit met zich meebrengt. Een brede landelijke aanpak is noodzakelijk en preventieve campagnes zijn daarvan een belangrijk onderdeel.
Deze steekincidenten waren twee jaar geleden voor de welzijnsorganisatie MEE & de Wering aanleiding om dit probleem preventief aan te pakken. In de Kop van Noord-Holland waren net twee ernstige steekincidenten geweest, dus er moest wat gebeuren. Het feitelijke steekincident kan welzijn niet voorkomen. De kans daarop kan we wel verkleinen door jongeren bewust te maken dreigende situaties te voorkomen. Zo ontstond de VR-game ReAction, waarin jongeren kunnen ervaren dat messentrekkerij overal op de loer ligt en waarin ze leren hoe daarmee om te gaan. Door het spel te spelen en daarover met elkaar te spreken, worden jongeren zich bewust van deze problematiek en kunnen ze de enorme gevolgen daarvan inzien. Voor zichzelf én voor anderen. Om deze bewustwording te creëren is gekozen voor een middel dat dicht bij de dagelijkse beleving van jongeren staat: gaming.
In december 2021 werd een prototype van ReAction gepresenteerd. Sindsdien zijn er fondsen bijeengebracht vanuit gemeenten, ministeries en welzijnsorganisaties om de definitieve versie te kunnen ontwikkelen. Deze is nu af en kan worden ingezet om jongeren bewust te maken van de messenproblematiek. Welzijn heeft in dit probleem een grote preventieve taak. AdSysCo is vanuit een grote betrokkenheid – het probleem raakt ons zeer – vanaf het begin actief betrokken geweest bij dit project met sponsorgeld en ondersteuning in het vinden van fondsen. We ontmoeten bij welzijnsorganisaties veel sympathie voor ReAction en hopen dat deze methode overal in Nederland ingezet gaat worden.
Benieuwd naar ReAction of wil je ReAction bij jouw organisatie inzetten? Meer informatie is hier te verkrijgen.