Het welzijnswerk in de ouderenzorg ligt voor een belangrijk deel in handen van vrijwilligers. Wat betekent dat voor het beleid dat je als maatschappelijke organisatie voert? En hoe richt je dat met technologie slim in? Melanie IJzelenberg, Shanna Bakker en Marjet van der Huls delen namens zorgorganisatie Sint Jacob hun visie: ‘Welzijn is van ons allemaal.’
Een paar helpende handen erbij is altijd fijn. Of het nou voor een uurtje bloemschikken op de vrijdagochtend is, iemand die op zondag bij de kerkdienst assisteert of zitting neemt in de cliëntenraad om de belangen van bewoners te vertegenwoordigen. ‘We hebben een mooie poule van vrijwilligers’, benadrukken Shanna Bakker en Marjet van der Huls. Zij zijn allebei als vrijwilligerscoördinator werkzaam bij Sint Jacob, een organisatie met zes woonzorgcentra in Haarlem en Heemstede. Daarnaast is er ook nog een revalidatiekliniek.
Voor de ouderen maken de vrijwilligers een wereld van verschil, weet Melanie IJzelenberg, manager van JacobActief, de tak binnen Sint Jacob die zich inzet voor het welzijn van de cliënten. ‘Er was laatst een oudere vrouw die graag de nieuwe supermarkt in haar oude woonwijk wilde bezoeken. Als een vrijwilliger dan met haar op stap gaat, geeft dat echt kleur aan de dag.’
Jan Hendrik is bij Elan werkzaam als maatschappelijk werker. Op de website is hij aangeduid als ‘generalist sociaal werk’. Sinds hij in 2005 stage liep bij Elan heeft hij de voortrekkersrol blended werken op zich genomen.
Bij organisatie aan-z in Terneuzen kijken ze anders naar hulpverlening. Digitaal sociaal werk is daar geen toekomstvisie meer, maar dagelijkse praktijk.